Directe omgeving van 't Sjetootje / Château Boirs

een interessant en afwisselend gebied met veel leuke mogelijkheden

Boirs

't Sjetootje / Château Boirs ligt op de grens van Boirs en Roclenge-sur-Geer (voor de Vlamingen Beurs en Rukkelingen-aan-de-Jeker). Deze landelijk gelegen dorpjes zijn onderdeel van de gemeente Bassenge (voor de Vlamingen Bitsingen). Bassenge is een verzameling van dorpjes die als een lint langs de rivier de Geer liggen (voor de Vlamingen de Jeker). 

Het dorpsplein van Roclenge-sur-Geer is op 5 minuten loopafstand met daar het oude  stadhuis van Boirs waar ook de VVV van Bassenge (Syndicat Initiative Bassenge) is gevestigd. Hier vindt u ook de plaatselijke bakker die onder andere heerlijke vlaaien verkoopt.

Dit pleintje vormt een knooppunt van  het Belgische fietsroute netwerk. Het is ook één van de startpunten van de  wandelingen in het  Jeker en Maas gebied en rondom de Sint Pietersberg 

Boirs ligt in het Noordelijkste deel van de provincie Luik  en op de grens tussen Wallonie en Vlaanderen.  

Noord Westelijk  ligt Belgisch  Limburg , regio Haspengouw, die gekenmerkt wordt door een glooiend landschap met landerijen, kastelen, statige heren- boerderijen en de historische stad Tongeren. 

Oostelijk ligt de mooie Voerstreek en noordelijk ligt Nederlands Limburg en Maastricht met op de weg daarnaar toe het magnifieke wandelgebied de Pietersberg.

Heerlijk om per fiets of te voet te ontdekken

Fietsen

Château Boirs ligt aan de doorgaande (knooppunten) fietsroute tussen Maastricht en Tongeren. Deze prachtige route zonder veel heuvels leidt u langs de rivier de Jeker in zo'n 40 minuten (15km) naar hartje Tongeren of Maastricht. Natuurlijk kunt u er, met de vele heuvels in de regio, ook een pittige fiets tocht van maken of kiezen voor de verschillende mountainbike paden in de buurt. 't Sjetootje ligt op ruim honderd meter van fietsknooppunt 407.  

U kunt fietsen huren bij  Marco's véloshop in Tongeren

Musée de Eben 

Dit kleine museum aan de Rue de Geer in Eben-Emael geeft u op afspraak een leuk inkijkje in het dorpsleven van vroeger. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met Freddy en Nicole Close (tel:  0032(0)42862790; e-mail ebenmusee@gmail.com).


Toeristen bureau

Hier helpen ze u graag verder met informatie over Bassenge en haar omgeving. Op de interactieve toeristische kaart vindt u lokale ondernemers en attracties en enkele wandelingen door de dorpen op cirkwi .  

Wandelen

Château Boirs is het zuidelijkste punt van het mooie en gevarieerde wandelgebied tussen Jeker en Maas. De vele goed gemarkeerde wandelroutes leiden je door de Jeker en Maasvallei en over de Sint- Pietersberg. Voor de geoefende  wandelaar is de tocht naar Maastricht een aanrader. Misschien dat een deel van de groep liever een kleine wandeltocht op de Sint-Pietersberg bij Maastricht maakt en u dan moe maar voldaan mee terug neemt naar 't Sjetootje.

Leuke bezienswaardigheden

Toren Eben-Ezer

Robert Garced bouwde deze fantastische fantasietoren met haar indrukwekkende sculpturen in de jaren 60 van de vorige eeuw, te midden van een onbewoond gebied dat uitkijkt op de Jekervallei. De toren is te bezichtigen en hier vindt u het Silex Museum en een beeldenpark. 

Vlak bij de toren vindt u Moulin de Broukay waar u wat kunt eten en drinken.  

Fort Eben-Emael

Sterker dan de Franse “Maginotlinie” en de Duitse “Westwall”, dat was het beeld van het fort Eben-Emael in 1939. Het werd echter in Mei 1940 door een list in 30 uur door de Duitsers ingenomen. Tijdens een rondleiding van zo'n 2,5 uur met gids loopt u door het uitgebreide gangenstelsel en leert u meer over de interessante geschiedenis.

Klein Lourdes

Op een goede kilometer van het Sjetootje vindt u klein Lourdes uit 1890.  Tot aan de taalgrensbepaling van 8 november 1962 was Bassenge (Bitsingen in het Nederlands) het belangrijkste bedevaartsoord van Zuid-Limburg. Recent is "Petit Lourdes" weer in oude glorie hersteld.

Imposante kastelen

 Alden-Biesen

Met haar ontstaan in 1220 behoort de Landcommanderij Alden Biesen tot een van de oudste en grootste kasteeldomeinen van Noord-Europa. Kies voor een culturele belevenis en geniet van een van de storytelling evenementen. Maak heerlijke wandeltochten door de glooiende hoogstamboomgaarden. duik terug in de tijd met een rondleiding, geniet van een concert of festival of ontdek de omgeving van Bilzen en het prachtige Haspengouwse landschap.

Kasteel van Heers

Het kasteel slaat een brug tussen de laat gotische stijl en de renaissance die erop volgt; het is gebouwd op het einde van de vijftiende en het begin van de zestiende eeuw. Vier vleugels omsluiten een vierkante binnenplaats. 

 Het kasteel zelf is niet te bezichtigen. Wel haar grote tuin.

Kasteel Hex  

Kasteel Hex is een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van tuin, horticultuur en natuur. De geweldige tuin is helaas maar twee maal per jaar opengesteld voor bezoekers. U kunt dan bijzondere planten ontdekken en bij kwekers en specialisten om advies vragen.

Voor heerlijke wijnen hoeft u niet verder naar het zuiden

De Apostelhoeve 

De Nederlandse wijntraditie, die zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, maakte na de Middeleeuwen plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvig­heid. Tot in 1970 de eerste wijnstokken terug­keerden op de zuidhellingen van het Jekerdal in Maastricht. Hier, op één van Limburgs mooiste plekjes op de Louwberg, troont Nederlands oudste en grootste wijndomein de Apostel­hoeve. U bent er welkom voor een rondleiding en een wijn proeverij.

Wijnkasteel Genoels-Elderen

Wijnkasteel Genoels-Elderen is met 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein in België. Deskundige gidsen leiden U door het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en 13de eeuwse wijnkelders. Uiteraard kunt u de rondleiding afsluiten met een wijnproeverij in het speciaal ingerichte proeflokaal.

Hoeve Nekum 

Vlakbij Maastricht, in het schitterende Jekerdal, ligt het monumentale wijngoed Hoeve Nekum. Deze hoeve wordt sinds 1934 bewoond door de familie Bollen. Sinds 1988 staan er wijnstokken op de landerijen van Hoeve Nekum. Van de geoogste druiven worden prijswinnende wijnen gemaakt. U bent er van harte welkom voor een rondleiding en een wijn proeverij.

Mergelgroeven, kolenmijnen, kazematten

ook onder de grond valt genoeg te beleven

Grotten van Kanne

De Grotten van Kanne zijn een van de authentiekste en indrukwekkendste kalksteengroeves in de mergelstreek. Om al dat moois met de buitenwereld te delen worden er al sinds 1954 rondleidingen georganiseerd.

Het klimaat van de mergelgrotten is gunstig voor het kweken van grotchampignons maar ook om bier en wijnen te laten rijpen. Tijdens de rondleiding krijg u de kans om een glaasje grottenbier en grotten  champignonsoep te proeven .

 


Jezuïetenberg

10 Km van 't Sjetootje, vlakbij Maastricht, bevindt zich één van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld, de Jezuïetengrot. De ontginning van deze groeve vond plaats in de periode 1704 tot 1880.

Dat zich in het gangenstelsel nu een onderaards museum bevindt is te danken aan de Paters Jezuïeten uit Maastricht. Tussen 1860 en 1960 trokken scholastieken en theologanten van de Jezuïetenorde op hun vrije woensdagmiddag de groeve in en maakte daar hun kunstwerken van mergel.

Blegny-mine

Gelegen tussen Luik en Maastricht, is Blegny-Mijn één van de vier authentieke koolmijnen van Europa waar de ondergrondse galerijen nog toegankelijk zijn voor de bezoekers. 

Daal af met de liftkooi naar een andere wereld. U krijgt een voorstelling over het gebruik van de machines en de ondergrondse uitrustingen. U verneemt alles over het dagelijkse leven van de "koempels", hun vreugde, hun zorgen, hun angsten en hun werkomstandigheden.

Maastricht Underground

Maastricht Underground is de verzamelnaam voor alles wat er te doen en te beleven is in Fort Sint Pieter, Grotten Noord, Grotten Zonneberg en de Kazematten.

Beleef Maastricht Underground en stap terug in de tijd, treedt het donker tegemoet of laat uw fantasie de vrije loop als u de verhalen hoort die Maastricht Underground herbergt. Zowel voor een individuele rondleiding als een groepsactiviteit. Ook zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Let op: Durf en fantasie zijn vereist!

Mergelgrotten van Zichen-Bolder

In Riemst komt die witte en zachtgele kalksteen aan de oppervlakte. En waar hij onder de grond blijft, halen arbeiders hem in grote blokken boven. Zo ontstaan de mergelgrotten, goed voor meer dan 300 km gangen. In Kanne en Zichen kan je die ondergrondse doolhoven nog altijd bezoeken. In de mergelgrotten van Zichen-Bolder vindt u wandschilderingen in houtskool, beeldhouwwerken in mergelzandsteen, fossielen uit de Krijtzee, tekeningen en inscripties. Ook is er een vleermuizenreservaat en ziet u hoe de grottenkaas rijpt.

Survive-All 

In een verlaten groeve bij Toren Eben-Ezer is Survive-All gevestigd, een organisatie van specialisten in survivals van uitersten, management trainingen en outdoor-activiteiten.

Survive-all werkt vanuit de overtuiging dat het mogelijk gemaakt moet worden om op een uitdagende en actieve manier te participeren in en met de natuur.  Survive-All is van mening dat alleen als men actief bezig is in de natuur, de mens er ontzag en respect voor zal ontwikkelen.

en natuurlijk de steden

Luik, Maastricht, Tongeren